sobota 27. septembra 2008

O zdravom spánku

Súčasný životný štýl vytvára celý rad nežiaducich faktorov, ktoré nepriaznivo vplývajú na naše zdravie. Sedavé zamestnania, nedostatok prirodzeného pohybu, jednostranné činnosti, stres, nesprávne sedenie v aute a na pracovisku, to všetko zaťažuje nervovú sústavu, pohybové ústrojenstvo a hlavne chrbticu.

Regenerácia fyzických a duševných síl sa uskutočňuje hlavne počas spánku. Jeho kvalitatívnej stránke, však žiaľ nevenujeme dostatočnú pozornosť. Je to aj z dôvodu nedostatočných vedomostí, ale hlavne z podceňovania jeho dôležitosti. Pritom práve spánok a jeho kvalita vytvára základ pre zdravie, spokojnosť a vysoké pracovné úspechy. Nedostatočne oddýchnutý človek nie je schopný podávať plný pracovný výkon, a pri niektorých profesiách môže priamo ohroziť aj svoj, resp. životy iných.

Nesmieme zabúdať, že 1/3 svojho života strávime na lôžku, a preto je podceňovanie tejto skutočnosti zdravotným hazardom.

POHODLIE

... len vtedy, keď sa človek cíti počas spánku príjemne a pohodlne, iba vtedy sa spánok môže preňho stať dokonalým a skutočným odpočinkom, počas ktorého sa jeho telo a myseľ regenerujú


ZDRAVIE

Človek strávi na lôžku priemerne 1/3 svojho života. Kvalitný spánok je pre nás rovnako dôležitý ako kvalitná strava. Zlá kvalita spánku alebo jeho nedostatok môže znížiť imunitu nášho organizmu a tým ohroziť naše zdravie.

PRÍRODA

Človek je neoddeliteľnou súčasťou prírody. Človek a príroda spolunažívajú vo vyrovnanej symbióze. Bez prírody by človek nebol človekom. Aj matrac, na ktorom človek spí, môže človeka vrátiť späť, bližšie k prírode.

MATRAC a jeho POŤAH

Zdravý človek vypotí v priebehu noci počas spánku cca 7dcl tekutiny, ktorá prejde do prádla a do matraca. Preto musí byť matrac dostatočne priedušný a musí byť schopný túto vlhkosť absorbovať a neskôr odpariť. Tým poskytuje spiacemu dokonalý pocit suchého pohodlia počas celej noci a celého spánku.

Z tohto dôvodu je potrebné, aby poťah matraca spĺňal najprísnejšie hygienické kritériá, t.j. kvalitné, ale ľahko udržiavateľné materiály, ktoré poskytujú ochranu proti plesniam a baktériám, nestávajú sa živnou pôdou pre roztoče a zabraňujú tvorbe nepríjemného zápachu. A pretože sa lôžkovín dotýkame väčšinou holým telom, poťahové látky musia byť príjemné aj na dotyk.

Úplným štandardom sa v poslednej dobe stali snímateľné, odzipsovateľné poťahy vyrobené z kvalitných materiálov, ktoré je možné jednoducho oprať v práčke, a tak zabezpečiť maximálnu a rýchlu hygienu, bez použitia špeciálnych čistiacich postupov.

Všetky tieto požiadavky, ktoré sa na zdravotný matrac kladú, je firma MATERASSO v plnej miere schopná zabezpečiť. Na zvláštne želanie zákazníka firma dodáva aj matrace v špeciálnej nepremokavej úprave a v úprave so zníženou horľavosťou.

Výberu doplnkov by sme venovať prinajmenšom takú pozornosť, akú venujeme výberu matracov, pretože pre pohodlný a zdravý spánok, podobne ako matrac, musia aj ony spĺňať určité kritéria, a to nielen zdravotné (antialergickosť, vzdušnosť) a hygienické (prateľnosť), ale v neposlednom rade aj náročné estetické kritériá.

Žiadne komentáre: